Báránytánc 2016

A Báránytánc egy régi hagyomány, mely a két világháború közé nyúlik vissza.

Ezt a táncot a falunkban búcsú napján adjuk elő, amely községünk és katolikus templomunk védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak az ünnepe. Ezen alkalomra veszik fel a lányok fehér szoknyájukat és szépen hímzett, csipkés vállkendőjüket, a Spitzntiechl-t. A táncot megelőzi a májfa állítás, melyet a fiatalok sörösüvegekkel, perecekkel, szalagokkal díszítenek fel. A májusfa alá hordót raknak, amin fiú ül, és az ölében fog egy szépen mosott, bundájában sok szalaggal feldíszített bárányt. Azok az eladósorban lévő legények és leányok, akik rendezik a Báránytáncot (Lambemastereknek nevezik őket) kezdik a táncot a fa körül. Később más párok is bekapcsolódnak a táncba.

 Ezen hagyomány legújabb kori felélesztésének sikere töretlen Ceglédbercelen.

A műsort hagyományosan egy figyelemfelkeltő marsch előzte meg, melyet a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kisparty adott elő.

Ezután Márki Sándor tanítványai, a Ceglédberceli Ifjúsági Fúvószenekar lépett színpadra, majd a zene után a táncé lett a főszerep.

Először a ceglédberceli Napsugár óvoda Schmetterling Tánccsoportját láthatta a közönség. A kis apróságok csak úgy pörögtek-forogtak, jártak a lábak! Vezetőik Szeidl Rita és Magyarné Végvári Judit voltak.

A következő fellépők az általános iskola alsó tagozatosai, a Frohe Kinder Tanzgruppe voltak, akik a Molnár Lászlóné által betanított műsorral szórakoztatták a közönséget. Az iskolások tánca  a felsősök Fantasztikus 4×4-es Tánccsoportjával folytatódott. Magabiztosan adták elő műsorukat, melyet nagy taps jutalmazott. A rendezvény utolsó fellépői a „Lambemasterek” voltak. Berceli ugróssal nyitották műsorukat, majd egy keringő koreográfiát táncoltak, végül pedig két gyorspolkával zárták fellépésüket. E két tánccsoport vezetője Polónyiné Zsuzsandor Ibolya. A zenét a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kisparty szolgáltatta, Kövesdi István vezetésével.

Évek óta töretlen a Báránytánc sikere. Ezt bizonyította az idei is, amelyre több százan voltak kíváncsiak. Műsorunk végén két bemondónk, Bogyay Katalin és Kurucz Nikolett azzal köszöntek el a közönségtől, amit a rendezők is szeretnének: találkozzunk jövőre is a 15. jubileumi Báránytáncon!

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőn keresztül (NEMZ-KUL-16-1130) a rendezvényhez nyújtott támogatást!

Mentés

Mentés