Sváb Zenekari Találkozó

Október 22-én a Művelődési Házba sváb zenekarok érkeztek: a Heimattöne Kapelle Vértessomlóról, a Sváb Kisparti Újhartyánból és a Német Nemzetiségi Kisparty Ceglédbercelről. Nagy örömünkre meghívásunkat elfogadta Sipos Stefi bácsi, Ceglédbercel legidősebb élő zenésze is. A műsor délután 3 órakor kezdődött, az itthon és a málenkij roboton idegenben elhunyt zenészekre való megemlékezéssel. Ezután az általános iskola tanulóinak – Herendi Gergő Ákos, Kogler Zsombor és Lendvai Botond – trombitajátékát hallhattuk. A trió játéka után örömteli eseményre került sor: a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesület pályázatot nyújtott be hangszerek vásárlására, s az elnyert összeget Ceglédbercel Község Önkormányzata kiegészítette, így két hangszer vásárlásával tudtuk támogatni az általános iskola zenetagozatát: egy vadászkürtöt és egy klarinétot szereztünk be. A zenekari találkozón Márki Sándor tanár úrnak, az Ifjúsági Fúvószenekar vezetőjének adta át a vadászkürtöt Török József polgármester, és az Ifjúsági Egyesület vezetője, Polónyiné Zsuzsandor Ibolya.

A zenekarok műsorai előtt játékra invitáltuk a közönséget. Minden egyes fellépő előtt a ceglédberceli zenekarok történetéről beszéltünk, melyről azután egy 13+1 kérdésből álló totót lehetett kitölteni. A helyes megfejtők az Egyesületünk által Ceglédbercelről készített képeslapokból kaphatott egy sorozatot. Nagyon sok hibátlan megoldás érkezett, így sok képeslapot tudtunk kiosztani!

A fellépő zenekarok sorát a Heimattöne Kapelle kezdte. A 2006-ban alakult vértessomlói zenekar műsorának gerincét hagyományőrzési szándékuknak megfelelően természetesen polkák, keringők, indulók alkották. A négy fiatal lendületes, vidám műsorával, változatos programjával hamar jó kedvet varázsolt a Művelődési Ház falai közé. Sikerüket jelzi az is, hogy műsoruk után többen érdeklődtek eddig megjelent albumaik iránt is.

Utánuk következett az Újhartyáni Sváb Kisparti. Az 1980-ban alakult héttagú együttes műsora jól mutatta be az újhartyáni zenei hagyományokat: hangulatos sváb fúvószenéjük méltán aratott nagy sikert a nézők körében.

A programot a házigazda Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kisparty zárta. Műsorukra a közönség egy része már nem bírt tovább ülni, és az árkádok alatt többen táncra is perdültek. Jó volt hallgatni a Kispartyt, akik az 1930-as évekből származó ceglédberceli zeneszámokat is játszottak, nagy sikerrel.

A találkozó ideje alatt az előtérben kiállítás nyílt Kövesdi István gyűjtéséből: a képeken az 1900-as évektől falunkban működő fúvószenekarok voltak láthatók, ahol lehetséges volt, ott név szerint azonosítva a tagokat.

A találkozót finom vacsora zárta, melyet a TS Gastro Kft. munkatársai szolgáltak fel.

Köszönjük a segítséget Bogyay Katalin Művelődési Ház vezetőnek, Szilágyi Péternek, a Művelődési Ház munkatársának. Köszönjük Forgó Zsoltnak a TS Gastro Kft. konyhatechnológiai vezetőjének és csapatának. Köszönjük Ceglédbercel Község Önkormányzatának támogatását a rendezvény megtartásához, valamint a hangszerek vásárlásához! Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőn keresztül (NEMZ-KUL-16-1133) is a rendezvényhez nyújtott támogatást. A hangszerek beszerzését a Németországi Szövetségi Köztársaság támogatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül – köszönjük!

Mentés

Mentés